Design |

Een duurzame start van jouw interieur

Wil jij je huis duurzaam gaan inrichten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik heb een aantal tips voor je vanuit het reduce, reuse, recyle-principe.

1. Reduce

De duurzaamste optie voor een duurzaam interieur is niks nieuws kopen. Beetje flauw misschien, maar vaak heb je al zo veel in huis waar je hebt bestaan niet meer van weet dat het niet nodig is om iets nieuws in huis te halen. Zo hebben wij de kinderkamers van onze zoontjes voornamelijk ingericht met meubels die we al hadden. Dus kochten we bijvoorbeeld geen dure schommelstoel, maar gebruikten we de poef uit de zitkamer. En gebruikten we voor het opbergen van luiers en dergelijke een kastje dat we al heel lang in de gang hadden staan.

Vraag je bij elke aankoop af of je het echt nodig hebt. Als het antwoord daarop ja is, kies dan voor iets dat echt bij je past en niet iets wat toevallig de trend is.

2. Reuse

Is een meubel stuk en wil je ‘m daarom vervangen? Bedenk dan eerst eens of deze niet gerepareerd kan worden. Een kastje waar je op uit gekeken bent, ziet er al weer heel anders uit als je ‘m in een nieuw kleurtje schildert. En een stoel kan opnieuw bekleed worden, waardoor hij er weer als nieuw (of zelfs beter als nieuw) uitziet.

Wil je toch echt iets nieuws?  Doe je oude spullen dan niet bij het oud vuil, maar breng ze naar de kringloop. Wie weet valt een ander er wel als een blok voor. En als je toch bij de kringloop bent, kijk dan eerst eens of je er ook niet iets voor jezelf vindt. Een tweedehands meubelstuk is al gemaakt en er zijn dus geen nieuwe grondstoffen voor nodig om het te maken.

3. Recycle

Soms moet je nu eenmaal iets nieuws kopen. Kies dan voor merken die producten maken van natuurlijke en gerecyclede materialen. De Duurzame Woonbeurs heeft een handig overzicht van duurzame merken. Na je weloverwogen keuze om iets aan te schaffen, ga je natuurlijk erg lang genieten van je nieuwe aankoop. Maar het is helemaal mooi als je kiest voor een meubel dat, als het echt opgebruikt is, zelf ook weer gerecycled kan worden.

Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan voor een duurzaam interieur? Dan kan ik je helpen met een ontwerp voor een woning waar je langdurig plezier van gaat hebben door de duurzame keuzes die je gemaakt hebt.