Design |

Duurzame raambekleding, hoe maak je een keuze?

Toen wij in de woonkamer openslaande deuren naar de tuin kregen, paste het plisségordijn dat op dezelfde plek voor het raam hing natuurlijk niet meer. Veel te kort. Maar wat er dan wel moest komen, daar heb ik een tijd over nagedacht.

Plisségordijnen

Zouden we weer gaan voor Duettes van Luxaflex? We zijn er bij de andere ramen heel blij mee en het zou een mooie eenheid blijven als we bij de openslaande deuren voor dezelfde raambekleding zouden kiezen. Bovendien zijn plisségordijnen door hun honingraatstructuur energiebesparend, omdat ze isolerend werken. En bij Luxaflex heb je nu keuze uit duurzame stoffen, gemaakt van gerecyled polyester of duurzaam bamboe. Zeker een optie dus.

Horizontale jaloezieën

Toch zocht ik nog even verder. Even alle opties verkennen, je kent het wel. Houten horizontale jaloezieën vind ik altijd erg stijlvol staan bij openslaande deuren. En ook daarvoor heeft Luxaflex duurzame opties.  De houten jaloezieën worden gemaakt met FSC-gecertificeerd hout dat afkomstig is van duurzame houtkap. Daarnaast heeft Luxaflex jaloezieën die zijn gemaakt van 98% gerecycled aluminium.

Maar ik twijfel. Zouden gordijnen niet ook een goed alternatief kunnen zijn. Iets minder strak misschien, maar wel een alternatief waarbij je de smalle kant van de woonkamer waar de openslaande deuren in zitten over de gehele breedte kunt aankleden. Plisségordijnen en jaloezieën zitten immers alleen voor de deuren en dan blijven er nog twee kleine stukken muur aan weerszijden over.

Linnen gordijnen

Linnen gordijnen zijn een ook duurzame optie. Linnen wordt gemaakt van vlas, een gewas dat vroeger ook veel in Nederland werd verbouwd en nu in een groot deel van Europa. In vergelijking met katoen zijn er weinig chemicaliën nodig om van de planten garen te maken. De vezels zijn recyclebaar en afbreekbaar in de natuur. Linnen gordijnen hebben een natuurlijke, chique uitstraling en passen in veel interieurs. Maar wees je wel bewust van de kenmerken van linnen. Omdat linnen een natuurproduct is, kan je gordijn, afhankelijk van de kleur, in de zon verkleuren. Dit effect vermindert al een boel als je je gordijnen laat voeren. Linnen gordijnen zijn ook krimpgevoelig. Was ze daarom niet zelf, maar laat ze reinigen bij een stomerij. En wees je ervan bewust dat linnen gordijnen door de vochtigheidsgraad in huis wat kunnen krimpen of langer kunnen worden.

Gerecyclede katoenen gordijnen

Voor de productie van katoen worden veel chemicaliën en veel water gebruikt. Niet de meest duurzame keuze dus. Maar wist je dat er ook gordijnen gemaakt worden van gerecycled katoen? Zo worden er gordijnen gemaakt van restmateriaal van de productie van t-shirts. Onder meer A House of Happiness heeft gordijnstoffen van gerecycled katoen in de collectie.

Polyester gordijnen

Via het Instagram-account van de Duurzame Woonbeurs stuit ik op de duurzame gordijnen van A House of Happiness. Dit gordijnenmerk heeft steeds meer duurzame stoffen in haar collectie. De stoffen worden gemaakt van gerecyclede petflessen. Meer dan 8% van de collectie bestaat uit nu gerecyclede grondstoffen. Het streven is om dit aantal met 2% per jaar te laten stijgen. Daarnaast werkt het bedrijf ook op andere manieren aan duurzaamheid, zoals door het afval te recyclen, papier te besparen en stroom op te wekken met zonnepanelen.

Gerecyclede gordijnen

Ik ben eruit. Ik val voor de terra-kleurige Restill-gordijnen van A House of Happiness. Ze zijn fijngeweven en hebben een gemêleerd kleureffect. Bovendien is de stof deels gemaakt van gerecyclede garens, afkomstig van petflessen.

.Nu ze eenmaal hangen, ben ik er erg blij mee. De gordijnen zorgen voor een warme uitstraling en geven aan prachtig kleureffect aan de kamer. Ze houden de zon goed tegen én hebben een akoestisch dempend effect (heel fijn met twee jonge kinderen).

Kan ik jou helpen bij het kiezen van duurzame raambekleding? Ik doe het graag! Zo maken we de beste keuze voor jouw interieur én maak jij een goede, duurzame keuze.