Design |

Waarom je geen witte muren wil

Tuurlijk wit kun je met alles combineren, wit is licht en wit is – kortom – makkelijk. Maar wit is ook koel en zonder de juiste styling kan een witte ruimte onaf voelen. En ook nog eens: op witte muren zie je vlekken en krassen extra goed.

Is het inmiddels al duidelijk dat ik een voorstander ben van kleur op de muren? Mooi! Kleur geeft namelijk sfeer aan je huis en laat je huis écht als een thuis voelen. De combinatie van kleuren heeft invloed op de ruimtelijke ervaring van de kamer. Zelf word ik simpelweg vrolijk van kleur in huis, vooral op grijze dagen, als het donker is of als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Kleur doet echt wat met je humeur.

Groen, roze, of iets anders?

Daarom zijn witte muren bij ons in huis een zeldzaamheid. In de woonkamer zijn de muren lichtgroen, donkergroen en lichtroze. De hal is licht- en donkergroen én heeft een kleurrijk behangetje op de meterkast. De werkkamer heeft bordeauxrode muren. Goed, mijn punt als kleurambassadeur is waarschijnlijk inmiddels wel duidelijk.

Tips voor kleurrijke muren

Vind je het moeilijk om kleur toe te voegen aan je muren? Dan heb ik 3 tips voor je.

  1. Kies koele of juist warme kleuren

Staat jouw kamer op het oosten of zuiden? Kies dan voor koele kleuren als blauw, groen of pastelkleuren. Is je kamer op het westen of noorden gericht? Ga dan voor warme kleuren als roze, rood of geel.

  1. Kies niet direct voor de eerste de beste trendkleur

Tuurlijk, het is leuk om de kleuren van het jaar in je interieur te gebruiken. Maar passen ze ook bij de ruimte, de manier waarop je de ruimte gebruikt en bij je meubels en accessoires? Ja? Dan lekker doen. Niet? Kies dan óf een andere kleur of pak de hele ruimte aan. Maar beter is nog nummer 3:

  1. Kies iets wat je echt mooi vindt

Alleen jij (en je eventuele huisgenoten) hoeven in je huis te wonen, dus kies vooral een kleur die je zelf mooi vindt. Trendkleur of niet, ga er gewoon voor! En dan niet dat ene kleine muurtje, nee pak het groots aan en geef die lange wand een kleur. Of doe eens gek en neem ook het plafond mee. Of draaf ik nu door?

En tuurlijk, als jij wit wel een mooi canvas vindt voor de rest van je meubels en accessoires, dan verf je je muren toch gewoon lekker wit. Het is jouw huis!