Trends |

Trendkleur in een duurzaam interieur

Brave Ground is de Kleur van het Jaar 2021, dat maakte verfmerk Flexa recentelijk bekend. Het is een warme, naturelle, neutrale kleur die andere kleuren laat stralen en zorgt voor een stabiele basis, zo schrijft Flexa over deze bruintint. Maar hoe past zo’n trendkleur nu in een duurzaam interieur?

Trends zijn ontwikkelingen die doorzetten op de lange termijn. Trends zijn dus niet zo tijdelijk als een hype of rage, maar je kunt een trend uit een bepaalde tijd wel herkennen. Dus is het misschien niet de meest duurzame  keuze om  toe te passen in je interieur. Want wellicht ben je er over een tijdje op uitgekeken en denk je: “Dat was zooo 2020.” Toch kan het ook gewoon leuk zijn om een trendkleur in je interieur te gebruiken. Maar hoe doe je dit dan op een tijdloze manier? Ik stel je graag twee checkvragen.

1. Is het echt nodig om de muren te schilderen?

Alle muren nog in orde en ben je eigenlijk nog best tevreden met de kleuren die erop zitten? Laat je dan niet verleiden door een trendkleur, maar geniet gewoon van wat je al hebt. Het is zonde om grondstoffen te gebruiken als dit niet echt nodig is.

2. Past de kleur echt bij jou en je interieur?

Goed, je weet het zeker. Het is geen opwelling, het is echt nodig dat je je muren gaat schilderen. Denk dan nog eens goed na: is de trendkleur een kleur die echt bij jou, je vloer, je gordijnen en je meubels past of kies je voor de trendkleur puur omdat het een trendkleur is? In dat laatste geval ben je er misschien ook wel weer snel op uit gekeken en denk je dus inderdaad over een jaar: dat was zooo 2020. En kun je over een jaar weer met de kwast en roller aan de slag. Zonde van je geld én van de grondstoffen.

Heb je de twee checkvragen met ‘ja’ beantwoord? Dan zou je kunnen kiezen voor een trendkleur.

Past de kleur Brave Ground bij mijn ontwerpen?

Op het eerste gezicht niet direct. Maar de kleur is volgens Flexa bedoeld om andere kleuren te laten stralen. En ik moet zeggen, in combinatie met rood- en blauwtinten vind ik de kleur wel mooi. Voor een klant die deze kleur op de muren heeft en wil houden, zou ik dus zeker een ontwerp in mijn stijl kunnen maken.

Dit is het Expressive kleurpalet van Flexa.

De rode en roze tinten zijn opvallend, maar komen in balans door de zachte neutralen. Dit kleurenpalet geeft je huis pit.

In deze keuken vind ik de combinatie van neutralen en marmer en hout prachtig.

De kleuren in deze woonkamer zijn alweer wat uitgesprokener en in onderstaande slaapkamer zie je de pit van het kleurenpalet nog meer terug.

Ook ontwikkelde Flexa het Earth kleurenpalet in combinatie met Brave Ground. In dit palet weerklinken de tinten uit de zee, de lucht en de aarde. Deze kleuren brengen buiten naar binnen. Dit kleurenpalet staat voor duurzaamheid en beter zorgen voor onze wereld.

In deze woonkamer zie je de groen- en blauwtinten mooi terugkomen. En ook planten hebben een belangrijke rol bij het buiten naar binnen halen.

Het koele blauw werkt in deze keuken erg goed naast de warme bruintint van Brave Ground.

Foto’s: Flexa

Hierboven geeft het donkerblauw de ruimte een klassieke uitstraling in combinatie met het hout. De cirkel op de muur geeft het dan weer een modern accent.

Op deze manieren kan een trendkleur dus staan voor een tijdloos interieur.