Duurzaamheid |

Duurzame wandbekleding: verf en behang

Wil je je muren schilderen, behangen of op een andere manier bekleden? Ren dan niet direct naar de eerste de beste bouwmarkt, maar bekijk eerst eens of je een duurzaam alternatief kunt vinden. Er is zo veel te vinden op het gebied van duurzame wandbekleding. Om je op weg te helpen, heb ik alvast een aantal duurzame merken op een rij gezet.

  1. Muurverf

Als je je muren gaat verven, kies dan voor een duurzame muurverf. Deze verven zijn niet gemaakt van fossiele grondstoffen en bevatten geen gevaarlijke oplosmiddelen of schadelijke stoffen.

Fairf

Kies bijvoorbeeld voor Fairf. Fairf is een plantaardige muurverf op waterbasis. De verf droogt snel en is nagenoeg geurloos. En ook erg belangrijk: Fairf is verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren.

Moose Färg

Moose Färg is een Zweedse verfproducent die zowel binnen- als buitenverf maakt. De verfkleuren zijn gebaseerd op het Zweedse kleurenpalet. Het bijzondere aan de verf van Moose Färg is dat ze watergedragen zijn en minimaal tot geen schadelijke stoffen bevatten, maar dat ze kwalitatief sterk genoeg zijn voor duurzaam buitengebruik. Alle producten zijn ontwikkeld en worden gemaakt in Zweden.

Little Greene

Een ander duurzaam verfmerk is Little Greene. Little Greene maakt overigens ook duurzame behangen die naadloos combineren met hun verfkleuren. Aanrader! Little Greene is een onafhankelijke Britse verffabrikant, die zich inzet voor een sociaal en ecologisch verantwoorde productie van kwalitatief hoogwaardige verven en behang.

Lab Eco paint

Lab Eco Paint is een hoogwaardig ecologische en duurzame verflijn, ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. En als je Lab Eco Paint koopt, steun je ook nog eens het goede doel. Voor iedere 5 liter verkochte verf, voorziet de Vestingh Foundation 1 persoon op duurzame manier van schoon drinkwater.

  1. Behang

Studio Ditte

Op zoek naar leuk behang voor de kinderkamer? Dan ben je bij Studio Ditte aan het juiste adres. Dino’s, auto’s, stoer junglebehang. Ook voor behang voor andere ruimtes kun je overigens bij Studio Ditte terecht. Het behang is een hoge kwaliteit liesbehang en wordt duurzaam geproduceerd. Het behang is FSC gecertificeerd. Het behang is biologisch afbreekbaar en wordt op een duurzame manier geproduceerd in Nederland. Het behang is vrij van schadelijke stoffen.

Draumr

Bij Draumr koop je toffe botanische en bloemrijke behangen. Maar ook bijvoorbeeld een gemarmerde behangpapier (zie foto bovenaan deze blog). Draumr gebruikt alleen FSC-gecertificeerd papier en het behang heeft geen coating.

Roomblush

Het behang van Roomblush prijkt bij ons aan de woonkamermuur. Niet alleen maakt Roomblush prachtige grafisch behangen, ze produceren ook nog eens lokaal in België en duurzaam. Roomblush gebruikt FSC gecertificeerd vliesbehang (zonder PVC) en print met inkten op waterbasis. Ze produceren alleen wat er besteld wordt, dus ontstaan er geen overschotten. Dus, ga jij voor een grafische print, voor bloemen of voor een vrolijk behang voor op de kinderkamer?

  1. Leem

Ken je leemstuc al? Dit bestaat helemaal uit natuurlijke grondstoffen zoals klei. Leem heeft bovendien warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Warm in de winter en koel in de zomer. Tierrafino is een aanbieder van deze natuurlijke, traditionele manier van wandbekleding. Leemstuc is er trouwens in allerlei mooie kleuren.

  1. Natuurlijke wandbekleding

Nature at home

Een muur bekleden met kokosnoot, schelpen, mosselen, zee-algen of mos? Kan zeker! Bij Nature at home gebruiken ze restmaterialen uit de natuur om de meest fantastische wandpanelen te maken. Zelf vind ik de algentegel Sahray Kerang heel erg mooi. Elk patroon is anders en iedere tegel is verschillend. De prachtige natuurlijke vormen, patronen en kleuren uit het diepe oceaanleven ontstaan door de natuur zelf. Er komt geen verf aan te pas. Er wordt alleen ecologisch hoogwaardige lijm en een milieuvriendelijke coating gebruikt om de bamboetegels beter te beschermen tegen water en vuil. Ook maakt Nature at Home houtpanelen van reststukken. Dit geeft een wand direct een luxe uitstraling.

Ben jij geïnspireerd geraakt om voor duurzame wandbekleding te kiezen? Tof!

Kan ik je helpen met een klein interieuradvies of compleet interieurontwerp? Stuur me dan vrijblijvend een bericht.

Foto’s zijn van Draumr, Fairf, Little Greene, Lab Eco Paint, Studio Ditte, Roomblush en Nature at Home.