Design |

Duurzame badkamers: waar moet je aan denken?

De meest duurzame badkamer is, zoals voor alles geldt, de badkamer die je hebt. Maar als het einde van de levensduur van je badkamer in zicht is, is het tijd voor iets nieuws. Kies dan voor de meest duurzame producten en materialen. 

Kies voor een tijdloos design en materialen en producten die je zelf gewoon heel mooi vindt. Dat is altijd de meest duurzame keuze, want dan denk je niet over een paar jaar: ‘Dat was zoooo 2020.’

Naast duurzaamheid van materialen en producten zit de duurzaamheid van de badkamer voornamelijk in het gebruik ervan. Veel energie gaat zitten in het verwarmen van water. Dus heel cliché maar douche niet te lang.

Ventilatie

Om dan bij het begin te beginnen: isolatie en ventilatie spelen een grote rol bij hoelang je plezier hebt van je badkamer. In een badkamer krijg je door vocht en warmte snel schimmelvorming. Dit voorkom je door goede ventilatie. Zonder die schimmels doe je een stuk langer met je producten en materialen.

Muurverf in de badkamer

Ga je de muren van je badkamer verven? Kies dan niet voor latex-verven. Deze watergedragen muurverven kunnen gaan schimmelen. En een schimmelwerende verf werkt maar gedurende korte tijd. Kies liever voor een minerale muurverf. Deze is niet gevoelig voor schimmel. Het vormt een harde (minerale) laag op de muur die zeer damp-open is.

Duurzame wastafelmeubels

Ben je zoek naar een wastafelmeubel in je badkamer? Dan is het een tof idee om een vintage kastje om te bouwen tot wastafelmeubel. Dit is makkelijker dan je denkt! Wij hadden dit in ons vorige huis en zo’n tweedehands meubel geeft direct zo veel sfeer aan je badkamer. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Je kunt de vintage wastafelmeubels ook kant en klaar kopen. Bijvoorbeeld bij Sixty Fruits.

Je kunt er ook voor kiezen om een standaard wastafelmeubel bij Ikea te kopen en de ladefronten apart bij Koak te bestellen. Koak maakt duurzame ladefronten van duurzame materialen zoals eikenhout en bamboe .

Waterbesparende douchekop

Ga je een nieuwe douchekop kopen? Let bij je aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een waterbesparende douchekop laat maximaal 6,9 liter per minuut door.

Douche wtw

Wist je dat je met het warme douchewater dat wegspoelt, het koude water dat naar de mengkraan stroomt kunt voorverwarmen tot 25° C? Op deze manier hoeft er dus minder warm water te worden bijgevoegd. Zo’n WTW-systeem bespaart tot 40% op energie. Er zijn meerdere merken die een dergelijk oplossing aanbieden.

Kraan

Kies voor een kraan met een waterspaarstand. Deze vermindert het waterverbruik met 50%, want deze kranen kun je niet in één beweging helemaal openzetten. Een kraan met ingebouwde perlator voegt lucht toe aan de waterstraal met als effect een vollere straal met minder water. Kranen met Well klasse A gaan het meest spaarzaam om met water en energie.

Bad

Belangrijk voor je bad is om de badkuip te isoleren. Dan blijft het water langer warm en verbruik je dus minder energie voor het verwarmen van water.

Materialen

Bij duurzame materialen kun je denken aan natuursteen, hout, glas of keramische tegels. Kies voor een duurzame badkamer materialen die recyclebaar zijn. Zo zijn lood- en kopervrije spiegels, glazen wanden en keramische tegels een duurzame keuze. Kijk bijvoorbeeld eens op eco-bouwmaterialen.nl

Tegels

Ga je voor tegels in de badkamer? Kijk dan eens bij duurzaam tegelmerk Mosa. Mosa ontwerpt en ontwikkelt al sinds 1883 keramische tegels in Maastricht. Het merk onderneemt volgens de cradle-to-cradle filosofie.

Duurzame verlichting

Verlichting in de badkamer is aan een aantal regels verbonden om er voor te zorgen dat er goed en veilig met de elektriciteit wordt omgesprongen. De badkamer is onder te verdelen in drie zones. Zone 1 is de zone bij het bad of de douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche. Hier is dus veel vocht en water en hebben de lampen een hoge bescherming nodig. De verlichting in zone 1 moet minimaal IP 65 hebben. Ook moet de verlichting werken op 12V.
Zone 2 is de zone direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Dit is de ruimte tot 60 cm van zone 1. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

Zone 3 zijn de overige delen in de badkamer. In deze zone is geen directe aanraking met water, maar er ontstaat wel condensvorming. Verlichting in deze zone moet dus minimaal IP21 hebben.
Net als in de rest van je huis kies je uiteraard voor led-verlichting.

Badkamer verwarmen

Vloerverwarming is een van de meest duurzame oplossingen om het lekker warm te maken in jouw badkamer. Vloerverwarming zorgt voor een constante en gelijkmatige verwarming in de ruimte en is daarom een stuk energiezuiniger.

Je kunt ook een infraroodpaneel ophangen in je badkamer. Infraroodverwarming kan snel comfort bieden in een ruimte die weinig wordt gebruikt, zoals een badkamer of studeerkamer. Dit komt doordat de warmte uit een infraroodpaneel snel na het inschakelen vrijkomt.

Raambekleding badkamer

Ook in de badkamer is de raambekleding een van de sfeermakers. Kies bijvoorbeeld voor aluminium horizontale jaloezieën in een leuk kleurtje van Luxaflex.