Biophilic design in je interieur
Biophilic design, heb je daar wel eens van gehoord? Het is een manier van interieurontwerp waarbij het contact met de natuur centraal staat. Biofilie betekent namelijk de liefde voor het leven. Klinkt goed toch?
Dat is het ook. Onderzoek toont aan dat als een interieur is ontworpen aan de hand van biophilic design dit de stress verlaagt en een positieve invloed heeft op de gezondheid van de gebruikers van de ruimte. Zelfs als je maar 40 seconden naar een beeld van de natuur kijkt, word je al rustiger. Je hersenen worden rustiger, waardoor je minder gestrest bent en beter kennis opneemt en verwerkt.
Natuurlijke elementen
Door natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig design, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Natuurlijk licht, planten, levende muren, natuurlijke texturen en materialen en uitzicht op de natuur hebben allemaal een positief effect.
Foto door Jared Rice op Unsplash
De 14 uitgangspunten van biophilic design
Onderzoekers van Terrapin Bright Green uit New York hebben de 14 uitgangspunten van biophilic design beschreven. Het is interessant om op hun website verder te lezen over de achtergronden van biophilic design. Maar ik zal het ook alvast kort toelichten.
Visuele verbinding met de natuur
Zorg in het interieur voor een visuele verbinding met de natuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om een raam met uitzicht op een tuin of op zee, of potplanten, binnentuinen, groene muren en groene daken. Maar ook bijvoorbeeld slim gebruik van licht en schaduw om de lichtomstandigheden van de natuur na te bootsen.
Niet-visuele verbinding met de natuur
Deze niet-visuele verbindingen met de natuur zijn geluiden, aanrakingen, geuren en smaken. Biophilic design draait dus ook om het stimuleren van onze andere zintuigen om ons zo te herinneren aan onze verbinding met de natuur.
Niet-ritmische sensorische prikkels
Hierbij gaat het om de beweging van gras of bladeren in de wind of rimpelingen op het water.
Temperatuur- en luchtstroomvariaties
Ook kun je een natuurlijke omgeving nabootsen door veranderingen in luchtvochtigheid, luchtstroom over de huid en de temperatuur van lucht en oppervlakken te bewerkstelligen.
Foto door Patrick Schneider op Unsplash
Verbeterde kwaliteit van leven door het ontwerp
Kortom: door het toepassen van verschillende biophilic design-elementen in het interieur hebben gebruikers veel voordelen, zoals minder stress, een verbeterde stemming en gezondheid. De gebruikers zijn productiever, creatiever en voelen zich veiliger. Kortom: een verbeterde kwaliteit van leven.
Kan ik jou helpen bij een duurzamer, natuurlijker interieur? Stuur me dan vrijblijvend een bericht.
Hoofdfoto door Collov Home Design op Unsplash